Om os

Her kan du læse om vores ansvarsområder, vores organisation og vores direktion samt den koncern, vi er en del af.

Tre medarbejdere drikker kaffe

Vi understøtter uddannelsesinstitutioners og virksomheders rekruttering af velkvalificerede udenlandske medarbejdere og studerende. Vi sikrer EU-borgere nem og hurtig adgang til Danmark. 

Vi rådgiver kommuner og andre aktører om modtagelse, integration og forebyggelse, så udlændinge kan lykkes i det danske samfund.

Medarbejdere læser

Vores direktion, kontorer og enheder

Vi består af en direktion, 12 kontorer, 6 enheder og et nationalt center. I alt er vi cirka 500 medarbejdere.

Her kan du læse om de enkelte dele og deres ansvarsområder.

Direktionens opgaver er at sikre og løbende videreudvikle SIRIs strategiske retning. Dette sker i tæt dialog med SIRIs interessenter: kommuner, interesseorganisationer, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og borgere. Direktionen skal desuden sikre en ensartet og effektiv styring af SIRIs behandling af konkrete sager.

Direktionen har også ansvar for at vedligeholde et godt samarbejde med Udlændinge- og Integrationsministeriets departement. Det sker bl.a. gennem levering af god ministerbetjening og en løbende tæt dialog på flere niveauer mellem SIRI og departementet. Fokus er på at understøtte rekruttering af velkvalificerede udenlandske medarbejdere og studerende samt sikre en effektiv integrations- og forebyggelsesindsats. 

Ledelsessekretariatet skal medvirke til, at SIRI er en effektiv og velfungerende styrelse. Dette inkluderer det overordnede ansvar for samarbejdet med Udlændinge- og Integrationsministeriets departement, herunder koordinering af bestillinger fra departementet samt ministerbetjening.

Ledelsessekretariatet understøtter desuden direktionens arbejde med SIRIs strategi-, organisations- og ledelsesudvikling.

Ledelsessekretariatet understøtter arbejdet med at sikre, at SIRI er en god og attraktiv arbejdsplads. Kontoret står for rekruttering, onboarding, kompetenceudvikling og employer branding. Kontoret håndterer også facility management samt betjening af SIRIs reception.

Ledelsessekretariatet har desuden ansvaret for at håndtere alle henvendelser fra pressen samt for den organisationsnære kommunikation.

Forretningsudvikling har fokus på automatisering, digitalisering og innovative forandringsprocesser.

Kontoret varetager udvikling og kvalitetssikring af SIRIs eksterne kommunikation, fx digitale vejledninger, ansøgningsløsninger og andre værktøjer samt arbejdet med webtilgængelighed.

Kontoret står for SIRIs interne kommunikation, fx digital formidling af retningslinjer og best practice. Desuden arbejder kontoret med optimering og effektivisering af driftsopgaver ved hjælp af robotter/AI, automatisering og Machine Learning. I forlængelse af dette varetager kontoret opkvalificering af både direktion, chefer og medarbejdere i brugen af de forskellige løsninger.

Endelig har kontoret ansvaret for at rådgivning og kvalitetssikring af SIRIs kontrakt- og leverandørstyring, GDPR og informationssikkerhed.

Kontoret har ansvaret for SIRIs interne budget og økonomistyring samt styring af budget- og bevillingsområdet.

Kontoret udarbejder økonomiske konsekvensberegninger af lovforslag, policy-forslag mv. og budgettering på årlige finanslove.

Kontoret er ansvarlig for at indsamle, analysere og formidle data og statistik på SIRIs ansvarsområder, herunder understøtte alle forretningsområder med relevant viden.

Kontoret udfører desuden registersamkøringer og vilkårskontrol på EU-området samt bidrager med dataunderstøttelse til SIRIs øvrige kontroller.

Økonomi og Analyse har herudover fokus på styrket ledelsesinformation på kontrolområdet.

Borgerservice er indgangen til SIRI for alle typer af ansøgere. Det gælder både borgere, som møder frem personligt, og borgere, som henvender sig telefonisk og skriftligt.

Kontoret varetager SIRIs call-center samt borgercentrene i København, Odense, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Sønderborg og Rønne. Herudover behandler kontoret også sager i International Citizen Service.

Kontoret modtager og behandler ansøgninger om EU-opholdsdokumenter og modtager ansøgninger fra tredjelandsstatsborgere samt optager biometri. Desuden udsteder kontoret tilbagerejsetilladelser, indrejsebreve til Grønland og Færøerne samt hurtig jobstart.

Borgerservice deltager desuden i planlægning og afholdelse af arrangementer for samarbejdspartnere, fx Erhvervsforum, Internationalt Uddannelsesforum og Kommuneforum. Borgerservice bidrager med feedback fra ansøgere og samarbejdspartnere til at udvikle brugerbetjeningen, herunder vejledning og digitale ansøgningsløsninger på nyidanmark.dk.

Kontoret behandler ansøgninger om opholds- og arbejdstilladelse under Beløbsordningen.

Kontoret behandler ansøgninger om opholdstilladelse efter fast track-ordningens beløbsspor, supplerende beløbsspor, korttidsspor, uddannelsesspor samt ansøgninger fra medfølgende familie til en person med opholdstilladelse efter en af disse ordninger. Kontoret behandler derudover ansøgninger fra virksomheder om fast track-certificering.

Kontoret har et særligt fokus på tæt styring for at sikre en kort sagsbehandlingstid for virksomheder, der er fast track-certificeret.

Kontoret behandler ansøgninger om opholdstilladelse på en række af SIRIs mindre ordninger: Fast track-ordningens forskerspor, Start-up-ordningen, Positivlisten for højtuddannede, Positivlisten for faglærte, Greencard, Working Holiday samt volontører. Kontoret udarbejder og offentliggør Positivlisten pr. 1. januar og 1. juli. Derudover behandler kontoret ansøgninger om opholdstilladelse til forskere, gæsteforskere, ansatte på boreplatforme, trainees, medfølgende familie til personer med dansk statsborgerskab eller permanent ophold, medfølgende familie til hjemvendende udlandsdanskere med visse beskæftigelsesmæssige kvalifikationer samt udlændinge med individuelle kvalifikationer.

Chefen for erhvervskontoret er overordnet ansvarlig for at drive SIRIs outreach-initiativer i tæt samarbejde med ledelsessekretariatet og de øvrige fagkontorer i SIRI.

Kontoret behandler ansøgninger om opholdstilladelse til studerende og ph.d.-studerende, herunder forlængelser, samt ansøgninger fra medfølgende familie til personer med ophold på studieområdet Kontoret behandler endvidere ansøgninger om jobsøgningsophold, om arbejdstilladelse til personer med jobsøgningsophold, om etableringskort samt ansøgninger om ophold efter uddannelsestilknytningsordningen.

Kontoret står desuden for at afholde Internationalt Uddannelsesforum.

Kontoret behandler ansøgninger om opholdstilladelse til praktikanter, fodermestre og driftsledere på landbrugsområdet, autorisationsophold til læger, tandlæger og sygeplejersker samt til au pairs og volontører.

Desuden behandler kontoret ansøgninger om opholds- og arbejdstilladelse på Færøerne og i Grønland.

Kontoret behandler alle ansøgninger om forlængelse af opholdstilladelse på erhvervsområdet.

Kontoret er desuden ansvarligt for at kontrollere, at betingelserne for forlængelse overholdes, og for at behandle inddragelses- og kontrolsager - dog ikke sager fra Færøerne og Grønland samt inddragelse i forbindelse med førstegangsansøgninger om opholds- og arbejdstilladelse. Kontoret håndterer endvidere styrelsens politianmeldelser i forbindelse med konstatering af ulovligt arbejde samt kontrol af skibes anløb i SafeSeaNet.

Kontoret behandler ansøgninger om EU-opholdsbevis, familiesammenføring til EU-borgere og danske statsborgere efter EU-reglerne samt EU-opholdsret efter reglerne om udstationering. Derudover er kontoret ansvarlig for behandling af høringer fra anklagemyndigheden.

Kontoret står desuden for at afholde Kommuneforum.

Enheden er ansvarlig for koordinering af kontrolarbejdet i SIRI, det tværgående myndighedssamarbejde samt den fortsatte udvikling af kontrolområdet i tæt samarbejde med Økonomi og Analyse og Forlængelse.

Enheden har ansvaret for SIRIs udgående kontrol, som har til formål at kontrollere, at udenlandske arbejdstagere, studerende mv. overholder betingelserne for deres ophold i Danmark. I forbindelse med dette deltager enheden i aktioner rettet mod social dumping og menneskehandel samt identitets- og dokumentkontrol.

Kontoret understøtter kommunernes arbejde med at integrere flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet og gøre dem til aktive medborgere. Dette inkluderer den beskæftigelsesrettede integrationsindsats, særligt ift. indvandrerkvinder, samt indsatsen for at hjælpe flygtninge med traumer tættere på arbejdsmarkedet.

Kontoret tilbyder kommunerne rådgivning, undervisningsforløb, opkvalificeringskurser og støtte til implementering af nye indsatser. Derudover indsamler og formidler kontoret aktuelt bedste viden til kommuner og øvrige aktører.

Kontoret bidrager til at sikre kvaliteten i danskuddannelserne og rådgiver og fører kontrol med sprogcentrene. Desuden står kontoret for at udarbejde og løbende opdatere forberedelsesmaterialet til Indfødsretsprøven og Medborgerskabsprøven og kvalitetssikre modultest, danskprøver og Indvandringsprøven.

Kontoret sekretariatsbetjeninger Det Nationale Integrationsråd.

Centeret rådgiver kommuner, myndigheder, organisationer og øvrige aktører om forebyggelse af æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. Centeret indsamler, udarbejder og formidler forskningsbaseret viden, værktøjer og materialer og fungerer som bindeled mellem praksis og politikudvikling. Desuden har centeret ansvaret for den overordnede koordinering og udvikling af de forskellige statslige indsatser. Centeret har sin egen hjemmeside.

Gå til MÆRKs hjemmeside

Vores ansvarsområder

Ophold i Danmark

Vi behandler ansøgninger om opholdstilladelse fra tredjelandsstatsborgere, som vil til Danmark, Grønland eller Færøerne for at arbejde, studere eller lignende. Vi udsteder opholdsdokumenter til EU-borgere og deres familiemedlemmer. Desuden er vi ansvarlige for kontrol på udlændingeområdet for at forebygge og gribe ind over for brud på reglerne.

Modtagelse, integration og forebyggelse

Vi vejleder kommuner og andre aktører om modtagelse og integration af flygtninge og familiesammenførte. Fokus er især på danskundervisning og beskæftigelsesrettede indsatser samt støtte til sårbare familier. Derudover vejleder vi om forebyggelse af æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.

Netværk og fora

Vi er ansvarlige eller medansvarlige for en række netværk og fora, hvor vi samarbejder med offentlige og private organisationer. Fokus er på at rekruttere højt kvalificerede udlændinge samt at understøtte den kommunale integrations- og forebyggelsesindsats.

Vores organisationsdiagram

Organisationsdiagrammet giver et overblik over hele organisationens opbygning med direktion, stabskontorer, fagkontorer og enheder.

Vores strategihus

Vi har formuleret en mission, vision og tre tilhørende værdier, som danner fundamentet for alt vores arbejde.

Vores direktion

Billede af Louise

Louise Hauberg Wilhelmsen

Vicedirektør

Billede af Trine

Trine Rask Thygesen

Direktør

Billede af Stig

Stig Moes Nørgaard

Vicedirektør

Vores koncern

Vi er en styrelse, som hører under Udlændinge- og Integrationsministeriets koncern. Udover os består koncernen af Udlændinge- og Integrationsministeriets departement, Udlændingestyrelsen og Hjemrejsestyrelsen. Desuden omfatter koncernen en række råd, nævn og nationale centre, som varetager forskellige opgaver inden for udlændinge- og integrationsområdet.

Departementets krone

Udlændinge- og integrationsministeriet

Departementet rådgiver ministeren og regeringen og varetager ministerbetjening samt overordnet planlægning og administration af lovgivning på udlændinge- og integrationsområdet.

Udlændingestyrelsens krone

Udlændingestyrelsen

Styrelsen behandler ansøgninger om asyl, familiesammenføring, besøgsvisum, permanent ophold mv. Styrelsen er ansvarlig for statistik på udlændingeområdet og asylindkvartering.

Hjemrejsestyrelsens krone

Hjemrejsestyrelsen

Styrelsen behandler sager om udsendelse, motivationsfremmende foranstaltninger, udrejsekontrol, hjemrejsestøtte, ledsagede udsendelser mv.

Mål- og resultatplan

SIRI indgår hvert år en mål- og resultatplan med Udlændinge- og Integrationsministeriet. Kontrakten indeholder udvalgte målbare aktiviteter for kerneområder, som vil være i fokus det pågældende år.

Hent SIRIs mål- og resultatplan 2024 (pdf)

Hent bilag til SIRIs mål- og resultatplan 2024 (pdf)

Resultatløn til SIRIs direktør

Resultatlønnen gives for en ekstraordinær indsats på baggrund af departementschefens vurdering af direktørens performance i løbet af året. Vurderingen afhænger blandt andet af opfyldelsen af de opstillede mål i SIRIs mål- og resultatplan.

Udmøntning for 2022 udgør i alt 100.000 kr.